Een fijne vakantie in de Franse Dordogne.

Velden vol zonnebloemen. 

Authentieke dorpjes. 

Traditionele gerechten uit de Perigord Vert.

Genoeg te doen voor jong en oud.

Dordogne - Perigord

De Dordogne - voor de Franse revolutie aangeduid als de provincie Périgord - ligt in het zuidwesten van Frankrijk, in de nieuwe regio Nouvelle-Aquitaine. Het departement Dordogne - volgens velen een van de mooiste regio's van Frankrijk - is bekend om z'n heerlijke eten, kastelen, rivieren, meertjes en prachtige landschap. De Dordogne wordt omringd door de departementen Haute-Vienne, Correze, Lot, Lot et Garonne, Gironde en Charente.

Payzac ligt in de Périgord Vert (Groene Périgord), in het noordoostelijk deel van de Dordogne. Een heuvelachtig gebied met weilanden, (eiken)bossen, meertjes, beekjes en kleine dorpen. Bekende plaatsen: Nontron, Brantôme, Lanouaille, Thiviers en Saint Pardoux la Rivière. De rivieren de Côle, de Auvézère, de Dronne en de Belle stromen door dit deel van de Dordogne.

De Dordogne kent ook nog de Périgord Noir (Zwart), Blanc (Wit) en Pourpre (Paars). De Périgord Noir is het bekendste en meest toeristische deel en ligt op ruim een half uur rijden van Payzac. Noire verwijst naar de donkere bossen. Bekende plaatsen: Montignac, Terrasson, Sarlat-la-Caneda en de grotten van Lascaux. De Périgord Blanc verwijst naar de kalkgronden. De hoofdstad van de Dordogne, Périgueux, ligt in deze streek (45 minuten rijden vanaf Payzac), net als de plaatsen Excideuil en Hautefort. De Périgord Pourpre is een verwijzing naar de wijngaarden (richting Bordeaux). Bekende plaatsen: Monpazier en Bergerac (ruim 1 uur rijden vanaf Payzac).

Payzac - Lavaud Jacquot

Vanuit Villavacances - vakantiehuis Lavaud Jacquot - kun je de Dordogne prima verkennen. Maar ook de departmenten Haute-Vienne en de Correze liggen op minder dan 15 minuten rijden. Bijvoorbeeld het gezellige Saint Yrieix la Perche (Haute-Vienne), de bekende paardenplaats Arnac-Pompadour of Ségur le Chateau (Correze), officieel gekroond tot één van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk. De omgeving is heuvelachtig, met overal leuke stadjes en dorpjes waar 's zomers vaak feesten, rommelmarkten en eetmarkten worden georganiseerd. In het (zomer)seizoen vindt in Payzac op vrijdag, in St. Yrieix la Perche op woensdag en in Ségur le Chateau op maandag le Marche des producteurs plaats. Lange tafels waar je regionale producten kunt eten. Met muziek en optredens.

In Payzac is een supermarkt, bakker, kapper, dokter en apotheek.

St Yrieix la Perche (15 minuten) is groter en heeft een fijne Intermarche. Er is markt op zaterdag, en er zijn kleine winkeltjes.

Watersporten
Naast wandelen en fietsen kun je ook uitstekend watersporten in het Lac de Rouffiac (15 minuten). Het is een groot bosmeer waarin je kunt zwemmen, kanovaren, vissen en zelfs waterskiën. Er is een mooie speeltuin voor kinderen op het strand aan het meer.

Golfen
Op zo'n 20 minuten rijden ligt een prachtige 9 holes golfbaan - in Nederlands beheer: Golf Domaine d’Essendiéras (Excideuil). Je kunt er ook heerlijk eten in het prachtige kasteel.

Maison Lavaud Jacquot*

Een smaakvol gerestaureerd vakantiehuis met zwembad.
In een prachtige tuin. Rust & ruimte in de Dordogne.

Maison Lavaud Jacquot*